12 Ağustos 2013 Pazartesi

OBEZİTE CERRAHİSİ HASTA HAZIRLIĞI


1) Hastanın VKİ'si hesAplanır. Eşlik eden hastalıkları ve kullandığı ilaçlar sorgulanır. Tüp mide ve gastrik bypass ile ilgili bilgiler verilir. Her ikisinin de artıları eksileri söylenir ve hasta için en uygun yöntem belirlenir.

2) Obeziteye neden olabilecek hormonal bozuklukları dışlamak için kan testi yapılır (kortizol, TSH, insülin, glukoz, HbA1C). Test öncesi gece saat 23:00 da dekort 0,5 mg tabletten 2 tane içilir, sabah saat 08:00 da kan verilir.

3) Hormonal bozukluğu olmayan hastaya heyet raporu yazılır. Üç tane vesikalık fotoğraf ile sağlık kuruluna başvurur. Genelde aynı gün, heyet raporu bilgisayar çıktısı halinde iki genel cerrahi uzmanı (Karşıyaka D.H.) ve bir endokrin uzmanı (Tepecikte) tarafından imzalanır. Tekrar sağlık kuruluna götürülen rapora başhekimlik mührü vurulduktan sonra rapor bana getirilir.

4) Heyet raporu bana getirildiğinde ben hastaya ay olarak randevu veririm (ortalama 2-3 ay).

5) Randevu verdiğim ayın bir önceki ayınının ilk 10 gününde hasta aranır ve ameliyat tarihi söylenir.

6) Hasta polikliniğe çağırılır. Operasyon için gerekli kan tahlilleri, akciğer röntgeni, EKG, tüm karın ultrasonu ve endoskopi istenir. Şehir dışındaki hastalar ise bulundukları yerde bu tetkikleri yaptırabilirler.

7) Hastaya dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları ve psikiatri konsültasyonları yapılır. 

8) Hastanın operasyon tarihinden iki gün önce yatışı yapılır.

9) Operasyon tarihinden bir gün önce Anestezi konsültasyonu yapılır. Yine aynı gün saat 22:00 da Clexane 0,4 cc (kan sulandırıcı) cilt altına yapılır.

10) Operasyon sabahı fotoğraflarımızı çekiyoruz ve OPERASYON ZAMANI.